A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek

1152
Fotó: Pintér Ádám

Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával minden év február 25-ét A kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő hozzávetőleg kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Szabadon engedése után pár évvel, 1959-ben, 51 évesen halt meg.

Pápán ezen a napon minden évben megemlékezést tartanak  Sulyok Dezső szobránál. Ma a koronavírus-járvány miatt erre nem volt lehetőség, ezért a Fidesz pápai csoportja nevében dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Szabadkai Verita és Venczel Csaba önkormányzati képviselők helyezték el a tisztelet koszorúit a város egykori polgármesterének szobránál, majd Katona István emléktáblájánál.

A Kisgazda Polgári Egyesület nevében Papp Tamás, a Nemzeti Fórum nevében dr. Hermann István koszorúzott.

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az 1 millió főt.

Jóval többre tehető azonban azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. A rendszer áldozata volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport, politikai vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.

Február 25-én a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra emlékezünk. A koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. Ezen a napon felidézzük mindazok emlékét, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikét és szeretteikét, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!