Újra Pápán muzsikált a Fesztiválzenekar

956

Három magyarországi zsinagógában ad hangversenyt szeptember végén és október elején a Budapesti Fesztiválzenekar, amelyet a tíz legjobb komolyzenei együttes között tartanak számon a világon. Városunkban az év egyik kulturális csemegéjének ígérkezett a világhírű muzsikosok szeptember 30-i hangversenye, amelyet a jelenlegi állapotában is gyönyörű pápai zsinagógában rendeztek szerda este.

– Induló zsinagógakoncertjeink egyik első állomása volt öt évvel ezelőtt a pápai zsinagógakoncert, és mivel ez az egyik legjelentősebb hazai zsinagógánk, így most újra visszajöttünk – nyilatkozta hírportálunknak Ács Ákos, a Budapesti Fesztiválzenekar szóló klarinétosa, a pápai koncert narrátora – Zenekarunk közösségi hangversenyei négy részből állnak, katolikus templomokban játszik barokk együttesünk, elhanyagolt térségek falvaiba interaktív gyermekelőadásokat viszünk, de fellépünk idősek otthonaiban is, valamint elhagyott, funkciójukat vesztett zsinagógákban. És ezt a tervet próbáljuk ezekben a nehéz időkben is tartani. Ma esti pápai műsorunkban tartjuk azt a hagyományt, hogy vagy zsidó zeneszerző, vagy zsidó dallamok hangozzanak el a repertoárban – jegyezte meg Ács Ákos, aki azt is hozzáfűzte, hogy reméli, az impozáns pápai zsinagóga hamarosan megújulhat majd.

A zsinagógakoncert zeneszámai között Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija többek között beszélt a pápai zsinagóga építésének történetéről – így például megtudtuk, hogy gróf Esterházy Pál százezer téglát adományozott az építéshez -, szólt a zsidó hitéletről és hagyományokról, Lőw Lipót és Jacob Grünwald rabbikról, valamint a pápai zsidóság által alapított és ma már New Yorkban működő világhírű zsidó iskoláról is.
A Budapesti Fesztiválzenekar pápai koncertjének nyitányán Charles Gounod gyönyörű szimfóniáját játszották el, majd felcsendült Max Bruch vonós oktettje is. A valóban különleges, nagyon magas minőségű hangverseny záró részében igazi klezmer csokrot hallhattunk a várt klasszis színvonalon. A pápai közönség vastapsa után a zenekar a zsidó újév apropóján mézzel és almával töltött ajándékcsomagot adott át minden látogatónak, végképp megédesítve ezt az őszi, szeles és borongós szeptemberi estét.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!