Postázzák a gépjárműadóról szóló határozatokat

211
Fotó: Babos Petra

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat az idei évben már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látja el. A Magyar Posta a NAV megbízásából február közepétől kézbesíti a gépjárműadóról szóló határozatokat – olvasható a Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóság nemrégiben kiadott közleményében, melyben arra is felhívják a figyelmet, hogy az adó első részletét a korábbiaktól eltérően április 15-éig, a második részletet szeptember 15-ig kell befizetni.

Országosan mintegy 3,2 millió gépjármű-üzembentartó érintett, ennyien kapnak a postástól személyesen átvehető, hivatalos iratot, melyben a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról kapnak értesítést.  A levelek gyártása és kézbesítése akár több hetet is igénybe vehet.

A gépjárműadót a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni. A befizetéskor az átutalási bizonylat közlemény rovatába először az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, majd a jármű rendszámát. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

A megyei adóigazgatóság felhívja a figyelmet, hogy aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az többféle módon is teljesítheti a befizetést.  Fizethet banki átutalással, a levélhez mellékelt csekken, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül szintén átutalással, vagy akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával. Ha valaki elveszíti a csekket, akkor újat a NAV ügyfélszolgálatán kérhet. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról átutalással rendezhetik a befizetést.

A közlemény szerint a 2020. december 31-én meglévő adómentességet és szüneteltetést az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV automatikusan figyelembe vette az adó kivetésénél, ezért ezt nem kell újból bejelenteni. A 2021. január 1-jétől keletkezett, módosult és bejelentett mentességek nyilvántartásba vételéről a NAV nem küld határozatot.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!