Átalakult a gyermekétkeztetés

2812
Fotó: Médiacentrum

Pápa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2020 júliusában tárgyalt az intézmények átszervezéséről, melynek egyik eleme volt a gyermekétkeztetés rendszerének átalakítása.  A javaslat szerint Pápa is csatlakozik azon településekhez, ahol a gyermekétkeztetést nem önkormányzati intézmény, hanem külsős cég végzi. Ez azt jelenti, hogy a GAESZ-hez tartozó két főzőkonyha – a Nátus Konyha és az óvodai konyha –  helyett külső szolgáltató biztosítja a gyermekétkeztetés kötelező feladatait. A közbeszerzési eljárást követően a győri székhelyű Eatrend Arrabona Zrt-t bízták meg ezzel a feladattal.

Az új szolgáltató a mai naptól látja el a város oktatási-nevelési intézményeit élelemmel.

Ennek kapcsán dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, a városban a korábbi gyakorlat szerint részben intézményi keretek között, részben vállalkozásnak kiszervezve oldották meg az óvodások és iskolások étkeztetését, vagyis párhuzamosan működött a két rendszer.

– Körülbelül egy évvel ezelőtt elkezdtünk tájékozódni a lehetőségekről, hogy miként tudnánk a közétkeztetést vállalkozó számára kiszervezni. Körülnéztünk, hogy milyen tapasztalataik vannak más városoknak az ilyen szolgáltatásokkal kapcsolatban, illetve milyen hatékonysággal képes egy vállalkozás ellátni ezt a feladatot, amelyet korábban intézményi keretek között láttunk el. Mi jó tapasztalatokat hallottunk más településektől, ezért úgy döntöttünk, közbeszerzést írunk ki a diákétkeztetés kiszervezésére. Feltételként szabtuk meg, hogy létszámleépítéssel nem járhat az átalakítás, jogfolytonosan át kell venni valamennyi munkatársunkat a nyertes pályázónak – mondta dr. Áldozó Tamás, aki hozzátette, azt szeretnék, ha mindebből csak pozitív változásokat érzékelnének az óvodások és a diákok. A közbeszerzés tartalmazott fejlesztési kötelezettséget is, azokon a helyszíneken, ahol az étkeztetés zajlik. Reméli, a túlnyomó többség finomnak érzi majd azokat az ízeket, amelyeket felszolgálnak az Eatrend munkatársai.

– A külső vállalkozás, amelyik velünk dolgozott, felmondta a szerződését, így most a teljes óvodai és iskolai körre tudtuk kérni a közbeszerzést. A Fenyveserdő Bölcsőde rekonstrukciójának előkészítésével a bölcsődei konyha megszűnt, és a főzőkonyhai feladatokat is az óvodai konyhának kellett átvennie, így két helyen készül az étel, az óvodai és a Nátus konyhán. Ezt a két főzőkonyha telephelyet a nyertes vállalkozás a jövőben is megtartja – tudtuk meg dr. Áldozó Tamástól.

– Az óvodai és iskolai étkeztetés iránt drasztikusan csökkent az igény az elmúlt évtizedekben. Korábban szinte természetes volt, hogy minden iskolás igénybe veszi ezt a szolgáltatást, mára ez jelentősen megváltozott. A másik vállalkozás, amellyel előzőleg szerződtünk, ezért mondta fel a szerződést. A bölcsődei és óvodai körben teljes az igény, vagyis minden kisgyermeknek kérik az étkeztetést. Az általános iskolákban minél magasabb korosztályig érünk el, annál gyakoribb, hogy nem étkezik az intézményben a tanuló. A középiskolákban pedig többen más étkeztetést választanak. Célunk, hogy a diákok visszaszokjanak a menzára, mert mi jó minőségű szolgáltatást rendeltünk meg  számukra, s ennek az lenne az egyik visszaigazolása, hogyha az étkeztetést igénybe vevők száma emelkedne. Tudjuk, hogy a járvány miatt most minden másképpen van, így az étkeztetés is máshogy zajlik – emelte ki a polgármester.

Takács Zsolt, az Eatrend ügyvezetője elmondta, nagy megtiszteltetés számukra, hogy a pápai gyerekek étkeztetéséről a győri Eatrend gondoskodhat.

– A cég 1993-ban alakult, s azóta több fejlesztésen, beruházáson esett át és számos partnere van, több város gyermekétkeztetéséről is gondoskodik. A pápai konyhán alapvetően helyiek dolgoznak, de a munkatársaink felvették a kapcsolatot az oktatási intézményekkel, hogy milyen igényeknek kell megfelelnünk. Később, ha a pandémiás időszaknak vége lesz, a szülőkkel is felvesszük a kapcsolatot. A korábbi munkatársakkal végezzük a szolgáltatást, de vannak olyan kollégák is, akik több tíz éves tapasztalattal rendelkeznek, s ezt átadják az itt dolgozóknak, ezzel emelve a szolgáltatás színvonalát– mondta az ügyvezető.

Ezt követően az ügyvezető elárulta, a gyerekeknek lehetősége van az eddigiekhez hasonlóan tízórait és uzsonnát is igényelni, amelyet eddig kevesen kértek. Minden héten biztosítják a háromszori gyümölcsbevitelt, s hétszer adnak friss zöldséget a gyerekeknek. Ez egy plusz olyan vállalásuk, amit a társaságuk azért tesz, hogy a diákok minél egészségesebben tudjanak étkezni.

– Cégünk eltökélt azzal kapcsolatban, hogy mind az iskolai ebédlőket, mind a főzőkonyhákat felújítsuk. A Nátus konyhának nagymértékű rekonstrukciója lesz, melynek során a konyhatechnikai eszközök és konyha is megújul a nyár folyamán, így ősztől magasabb műszaki tartalmú, komolyabb, üzembiztosabb eszközökkel előállított ételeket szállítunk ki az oktatási, nevelési intézményekbe. Ezenkívül az étkezők is megújulnak, az iskolai ebédlőket étteremmé alakítjuk. Ez azt jelenti, hogy egy ebédlő a padozattól, az álmennyezeten keresztül egészen az asztalokig, székekig megújul, s így ezzel is azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek számára még barátságosabb legyen a menza – zárta gondolatait az ügyvezető.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!