Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Megjelent Puskásné Tófeji Valéria újabb kötete

Babos Petra | 2021.03.01.

A közelmúltban jelent meg Puskásné Tófeji Valéria Pápai amatőr költők, írók, versmondók 30 éve című kötete.

Ennek kapcsán a kötet írója a Médiacentrum kérdésére elmondta, a könyv megjelenésének aktualitását az Amatőr Költők, Írók Országos Szövetsége harminc-, valamint a belőle nőtt Irodalmi Színpad húszéves évfordulója adta.

– Ez a könyv az előadásaink anyagával, újságcikkekkel, fotókkal, recenziókkal, könyvbemutatók, kiállítás megnyitók anyagával bizonyítékul szolgál arra, hogy volt Pápán egy lelkes csapat, amelynek tagjai fontosnak tartották „a tenni, teremteni születtél” idézet tartalmát – emelte ki Puskásné Tófeji Valéria.

Rózsavölgyi János vezetésével 1989. szeptember 9-én megalakult az addig fióknak írogatók szövetsége 133 taggal. Központja, s találkozási helye a Művelődési Minisztérium klubhelyisége volt. Újságja a Kristály lett, amely az egész ország területéről az írogató amatőr költőket, írókat, később képzőművészeket, fotósokat vonzotta és tömörítette. Az 1991-ben megalakult pápai csoport már tizenkét taggal működött Irodalmi Önképző Kör néven. Az Érintés című folyóirat 1993-ban készült a városban Puskásné Tófeji Valéria irányításával. Később a Kristály visszakerült a fővárosba, helyette a Pápai Kristály működött 15 évig. Városunkban 1947-től nem volt irodalmi lap, a Tábortűz ekkor szűnt meg. A Pápai Kristály hiánypótló kiadvány volt. A pápai csoport néhány év alatt 54 tagú regionális csoporttá nőtte ki magát.

– Az elmúlt harminc év története megjelentetésének célja az volt, hogy az önkéntes kulturális tevékenységet összegyűjtve megőrizzük és ezzel értéket teremtsünk. Nem mellékes cél az sem, hogy a betű által erősítsük az emberi kapcsolatokat. Ezt a kötetet ajándékként szánjuk a harminc év alatt végzett önkéntes kultúrmunkáért a még élő tagjainknak, és az elhunytak leszármazottainak – mondta Puskásné Tófeji Valéria.

A kiadvány prof. dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere és Pápa Város Önkormányzata anyagi támogatásával készült el. A kötet borítóján lévő Tudós bagoly domborművet Németh István fafaragó készítette az 1994-es pápai AKIOSZ  Országos Találkozóra, a hátsó borítón Bíró Károly festő Napraforgók című festménye kapott helyet. Bevezető gondolatokat dr. Áldozó Tamás polgármester, ajánlást pedig dr. Hermann István könyvtárigazgató írt.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: