Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Számítógépeket kapott a várostól a viski magyar közösség

Huszár Hajnal | 2021.03.01.

Öt asztali számítógépet adományozott az önkormányzat a kárpátaljai Visken élő magyar közösség számára. Visk 2017-ben lett Pápa testvértelepülése, a tizenkétezer főt számláló koronavárosban a lakosság közel fele magyar, ők elkötelezetten őrzik magyarságukat, hagyományaikat, nyelvüket. Ebben nemcsak a magyar kormány nyújt segítséget számukra, de Pápa városa is. A kapcsolatfelvétel óta városunk támogatta már a református templom felújítását, segítséget nyújtott a templomot ért viharkár enyhítésében, az önkormányzat hozzájárult a viski művészeti csoportok utazási költségéhez, hogy Pápán bemutatkozhassanak a város nagyrendezvényein, dr. Áldozó Tamás polgármester pedig egy civil kezdeményezést is indított, melynek keretében a viski katolikus templom fűtéskorszerűsítését tudták támogatni. A mostani segítségnyújtás ahhoz járult hozzá, hogy a magyarok közösségi házában rendelkezésre álljon a modern technika a munkához.

Az adományt Unger Tamás adta át a Fodó Sándor Közösségi Ház számára, ahol a Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség is működtet irodát, a számítógépeket Ötvös Ida, a szervezet elnöke vette át.

A viski magyarok 2019 decemberében vehették birtokba a Fodó Sándor Közösségi Házat, melynek megépítéséhez, kialakításához a magyar kormánytól kaptak segítséget. Az épület Fodó Sándor, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alapító elnökének egykori szülőháza, melyhez hozzáépítettek egy új szárnyat, ahol helyet kapott a KMKSZ, a turisztikai szervezet, a hagyományőrző egyesület és a vállalkozók szövetsége. A közösségi házban működik a folkműhely, itt zajlik a hangszeres oktatás, van üléstermük és néhány vendégszobájuk is. A működést azonban eddig szinte lehetetlenné tette, hogy számítógépeik nem voltak, ez pedig ma már nélkülözhetetlen – tudtuk meg Ötvös Idától.

 -Az én ötletem volt, hogy megkérdezzem polgármester urat, alpolgármester urat, tudnának-e segíteni bennünket számítástechnikai eszközökkel – idézte fel, megköszönve a segítséget Pápa városának. Mint mondta, a pápai testvérkapcsolat nagyon fontos számukra, igazi barátságokra leltek itt és hálásak a támogatásokért.

Dr. Áldozó Tamás polgármester az adomány kapcsán emlékeztetett, Kárpátalján nagyon rossz most a magyar közösségek helyzete, hiszen mind az ukrán nacionalisták, mind az ukrán állam komoly energiákat fordít arra, hogy ellehetetlenítse az ottani magyarok életét. Ugyanakkor az ottani magyar közösség élni akar, így a viski közösség is, amely egyébként kiválóan együtt tud élni az ottani ruszinokkal.

– Visken, a Fodó Sándorról elnevezett közösségi házban valósulhat meg az, amit kulturális autonómiának nevezünk, ennek a háznak a működése az egyik eszköze a kulturális autonómia megélésének, de a mai világban informatikai eszközök nélkül már nem lehet dolgozni – közölte a városvezető, kiemelve, természetes volt számukra, hogy a segítségkérésnek eleget tegyenek.

– Vannak olyan számítógépeink, amikre már nincs szükségünk, hiszen több forrásból is hozzá tudunk jutni ilyen eszközökhöz, ugyanakkor a lecserélt gépek még jó minőségűek és működőképesek, így volt lehetőségünk segítséget nyújtani. Visk a testvérvárosunk, nekünk pedig egyik küldetésünk az, hogy a viski magyar közösséget támogassuk – fogalmazott, hozzátéve, a gépek magyar operációs rendszerűek, hiszen fontos, hogy a fiatalok magyar nyelvű programokkal dolgozhassanak.

A városvezető a testvérkapcsolatokról elmondta, gyakran előfordul az egyensúlytalanság, vagyis hogy a módosabb, több lehetőséggel rendelkező közösség segíti a kevésbé tehetős partnertelepülést. Ezt Pápa is megélte a korábbi évtizedekben, hiszen Schwetzingenből, Kampenből Leinefeldéből kapott támogatást. Amikor pedig Pápa városa a módosabb egy másik közösséghez képest, természetes, hogy ugyanezt gyakorolja. Viskkel kapcsolatban éppen ez a helyzet áll fenn.   





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: