Tavaszi jó tanácsok a kertbarátoktól

495
Fotó: Facebook

A Tapolcafői Kertbarátkör a vírushelyzet miatt jelenleg nem tartja meg összejöveteleit, ám Somogyi Zoltán, a kör elnöke rendszeresen kertészkedéssel kapcsolatos tanácsokkal látja el a tagokat és érdeklődőket az online térben.

A közelmúltban indult tájékoztató első részében a komposztálás volt a téma.

– A lombot facölöpök és drótfonadék felhasználásával készült tárolóba helyezzük. A berakott lombot rétegenként nyomjuk, tömörítsük össze, mielőtt újabb adagot hordanánk rá. A lomb komposztálása magas lignittartalma miatt hosszú időt vesz igénybe – mondta Somogyi Zoltán, aki beszélt a gyümölcsfa metszésénél a vízhajtásról, a fattyúvesszőről is. Kiemelte, a gyümölcsfák metszésnek célja, hogy minél több termőrügyből fejlődjön gyümölcs. A vízhajtások amolyan nyomáskiegyenlítő szelepként működnek, a fa egyszerűen nem tudja, hogy a gyökereket feszítő nedv nyomásával mit kezdjen, és vízhajtásokat fejleszt. A nagyon erőteljes vízhajtásokat érdemes mindig tőből kimetszeni. Vigyázzunk, mert a vízhajtás visszametszése, a tőből kimetszéshez képest, nagyon erős kihajtásokat gerjeszt, vagyis minél erősebb volt a visszametszés, annál több fattyúvessző keletkezik. A faggyúvesszőből is tudunk termővesszőt fejleszteni, ha körülbelül egy arasznyira visszavágjuk – árulta el Somogyi Zoltán.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mikor kezdjünk el tavasszal vetni?  Erre a kertbarátkör elnöke úgy válaszolt, tavasszal a vetés előtt kövessük figyelemmel a talaj hőmérsékletét, hiszen hideg talajba nem érdemes vetni. A vetőmag kicsírázásához megfelelő talajhőmérsékletre van szükség. Jó néhány mag 5-7 Celsius fokot igényel a talaj felső rétegében a kicsírázáshoz. A talaj hőmérsékletének méréséhez használjunk talajhőmérőt.

Somogyi Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy kertünk karbantartáshoz elengedhetetlenek a megfelelő szerszámok.

– Kertünk gondozása könnyebb és szórakoztatóbb, ha az elvégezendő munkához megfelelő szerszámok állnak rendelkezésünkre. A kerti munka néhány alapvető szerszám segítségével elvégezhető. Ha a szerszámokat rendszeresen tisztítjuk, bármikor készen állnak a használatra. Lényeges, hogy minden szerszámnak legyen tárolóhelye – tudtuk meg a kertbarátkör elnökétől.

Egyik időszerű munka tavasszal a rózsa metszése. A rózsabokrokat ne sajnáljuk visszavágni, a hajtásokat egy-két szemre vágjuk vissza. A szárakon a piros színű levéldudorok megnőnek és bepirosodnak, akkor kell metszeni. Kivételt csak a nagyon korán virágzó rózsafajták jelentenek, ahol az első virágzás után kell megejteni a metszést. Használjunk tiszta és éles eszközöket! A nagy tavaszi metszés előtt tisztítsuk le és élezzük meg egy köszörűkő segítségével a metszőollót. Csak így lehet egyenesen vágni. Fontos, hogy a rózsabokor belseje is kapjon elegendő napfényt és jól átjárhassa a levegő – mondta Somogyi Zoltán.

A tapolcafői kertbarátok vezetője arról is szólt, hogy a járvány idején kimondottan jó, ha fogyasztunk gyömbért. A gyömbér a védett helyet, a félárnyékot, a meleget, a nedvességet és a tápanyagban gazdag talajt szereti. Ültessünk minél többen ebből az immunrendszer-erősítő fűszernövényből. Ennek kapcsán a szakember hangsúlyozta, a vásárolt gyömbér egy hónap után a zacskóban elkezd csírázni. A komposztból nyert földdel töltsünk meg egy cserepet, a hajtáscsúccsal felfelé helyezzük bele a gyömbért, majd takarjuk be teljesen földdel (körülbelül 5 centiméter vastagon). A betakart növényt rendszeresen öntözzük meg, majd permetezzük, hogy a földje nyirkos maradjon. Ezt követően helyezzük a cserepet meleg, félárnyékos helyre – mondta Somogyi Zoltán.

Tavasszal a virágoskertünkről sem szabad megfeledkeznünk, ültessünk igazi tavaszi virágdíszeket, árvácskákat. Ha márciusban elültetjük, akkor nyárig folyamatosan virágzik. Az igazi tavaszi virágdíszt a szentháromság violájának (háromféle színű sziromlevelei ibolyás kék, sárga és fehér színe miatt a keresztény kultúrában a szentháromság szimbóluma), császárvirágnak és istenszakállnak is hívják.

További tanácsok a Tapolcafői Kertbarátkör Facebook-oldalán olvashatók.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!