Mi a véleménye az újabb szigorításokról?

985
Fotó: Babos Petra

Az óvodák, általános iskolák április 7-ig bezárnak, a középiskolákban, a felsőoktatásban a digitális oktatás fennmarad. Az üzletek március 8. és március 22. között két hétre bezárnak, kivéve az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat, benzinkutakat. Ugyanebben az időintervallumban minden szolgáltatás szünetel, a magánegészségügyet kivéve. A konditermeket be kell zárni, de az igazolt sportolók rendezvényei zárt kapuk mögött megtarthatóak. A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező, a munkavégzés lehetséges – jelentette be az új védelmi intézkedéseket a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ennek kapcsán az iskolák környékén, valamint a belvárosban járókelőket kérdeztünk arról, hogy mi a véleményük az újabb szigorítások bevezetéséről.

Pozsgai Józsefné, a Tarczy Lajos Általános Iskola pedagógusa elmondta, szeptember óta folyamatosan felkészítették a gyerekeket, hogy bármikor életbe léphet a digitális oktatás.

– Minden diákot megtanítottunk a Kréta felületének használatára. Én létrehoztam egy Messenger-csoportot is, ahol a szülőkkel tartom a kapcsolatot. A gyerekek általában örülnek, ha nem kell iskolába menniük, most azonban kifejezetten szomorúak voltak a hír hallatán. A kötelességtudó diákok jól tudják, hogy nehéz feladat hárul rájuk hétfőtől, hiszen otthon kell tanulniuk, a saját idejüket jól beosztva. Ez sem szülőnek, sem tanárnak, sem pedig a tanulónak nem lesz egyszerű – tudtuk meg a tanítónőtől, aki hozzátette, természetesen egyetért a döntéssel, amire számított is, de nem örül neki. A legfontosabbak most az emberi életek, ezért pedig mindent meg kell tenni. Reméli, mielőbb sikerül megfékezni a járványt.

Tischler Róbertné nem örül az újabb korlátozó intézkedések bevezetésének.

– A gyermekeim számára nagyon megterhelő és rossz, hogy otthon kell tanulniuk. Egész nap a számítógép előtt ülnek, s ez egy törés a fiatalok életében. Bízom abban, hogy az intézkedések bevezetésével, hamarabb véget ér a járvány. Jó lenne már újra kirándulni járni – mondta Tischler Róbertné, aki hozzáfűzte, egyelőre még nem regisztrált az oltásra, de mindenképpen szeretné beoltatni magát a későbbiekben.

Cser László szerint alsó tagozatban nem túl előnyös a digitális oktatás, hiszen a kisebbeknek sok segítségre van szükségük ahhoz, hogy tanuljanak, illetve nem igazán lehet őket felügyelet nélkül hagyni. A szülők közül valakinek otthon kell maradnia a gyermekkel, ez pedig bérkieséssel járhat. Felső tagozatban kicsit egyszerűbb, őket már otthon lehet hagyni, bár ellenőrzésre szorulnak a tanulás terén.

– Ha olyanok a járványügyi mutatók, akkor be kellett zárni az oktatási-nevelési intézményeket, nehogy az iskolákat is elérje a fertőzési hullám – mondta Cser László.

Lendvainé Tóth Elvira szerint nagyon nehéz helyzetbe kerültek az óvodások és az általános iskolások szülei, hiszen nekik meg kell oldaniuk a gyermekük felügyeletét.

– Ha az embernek szerencséje van, akkor a munkáltatója rugalmas, s igyekszik a lehető lejobb megoldást nyújtani erre az időszakra. Nekem elsős gyermekem van, így nagyon nehéz lesz a tanmenetben haladni vele munka mellett. Reméljük, a tanárok megértőek és segítőkészek lesznek az elkövetkezendő napokban. Természetesen igyekszünk megoldani, hogy mindig valaki otthon legyen a gyermekünkkel, s segítse a tanulásban – tudtuk meg a fiatal anyukától.

Kálmán Boldizsár 8. osztályos diák örül annak, hogy ismét tantermen kívüli digitális oktatás lép életbe hétfőtől. A fiatalember jobban élvezi az online oktatást, hiszen így kicsit szabadabbak lehetnek, mintha iskolába járnának. Az utóbbi hetekben nagyon sok dolgozatot írtak, ez kicsit fárasztó volt számukra.

– Örülök annak, hogy a digitális oktatás életbe lép, hiszen a gyerekek között most jobban terjed a vírus, a 40-50 éves korosztály pedig fogékonyabb rá. Nem lesz könnyű a feladat, nekem elsőseim és negyedikeseim vannak, de törekszem arra, hogy ne terheljem le a tanítványaimat. Magas vérnyomásom van, úgyhogy amiatt sem bánom, hogy nem lesz iskola. Reméljük, a kórházak is könnyebben átvészelik ezt a három hetet, s kevesebben fertőződnek meg. Bízom benne, hogy a tavaszi szünet végére tényleg lecseng a járványszezon, s újraindulhat az élet – mondta el lapunknak Szabóné Kalmár Orsolya.

A nyitás minden bizonnyal ütemezetten, a tervek szerint március 22-től megkezdődik, a tantermen kívüli digitális oktatás a tavaszi szünet végéig tart.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!