Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Életet mentett egy pápai katona

papaesvideke.hu | 2020.10.01.

Segítőkészségének és lélekjelenlétének köszönhetően Szabó Balázs őrmester, az MH Pápa Bázisrepülőtér katonája a napokban megmentette egy pápai civil lakos életét.

Szállító Raj, rajparancsnok-helyettesként szolgáló Szabó Balázs őrmester autójával a délutáni órákban éppen Pápa egyik belvárosi utcájában haladt, amikor a közelben egy járdán fekvő emberre, és a körülötte álló négy gyalogosra lett figyelmes. Azonnal megállt gépjárműjével és a földön fekvő férfi mellé sietett. Eleinte a civilek segítettek, a mentőszolgálat diszpécserének utasítása alapján ők helyezték stabil oldalfekvésbe az illetőt. Kis idő múlva azonban elvesztette eszméletét. Ezt észlelve az őrmester késlekedés nélkül közbelépett és elkezdte a férfi újraélesztését.

„Amikor odaértem, láttam, hogy egy férfi stabil oldalfekvésben fekszik, mellette három hölgy és egy úr állt. A férfi légzése ekkor még stabil volt. Visszaszaladtam az autómhoz és leparkoltam, hogy ne akadályozzam vele a forgalmat. Nem sokkal visszaérkezésem után, sajnos az illető elvesztette az eszméletét, semmilyen életjel nem volt nála megfigyelhető. Gondolkodás nélkül elkezdtem az újraélesztést, másfél-két perc elteltével sikerült visszahoznom. A mentők ezzel szinte egyidőben érkeztek a helyszínre, utána már ők folytatták az életmentést” – emlékezett vissza a történtekre Szabó őrmester.

Az egyik helyszínen tartózkodó hölgy értesítette a mentőket, illetve telefonon tartotta a kapcsolatot az Országos Mentő Szolgálat diszpécserével. A sérültet a mentők már stabil állapotban szállították a helyi kórházba.

Szabó Balázs őrmester korábban a Magyar Honvédség képzési rendszerében Combat Life Saver (CLS), azaz harctéri életmentő képzettséget szerzett. Mostanáig nem kellett éles helyzetben alkalmaznia a megszerzett tudását, de bebizonyosodott, hogy e képesség birtoklása bármikor életbevágóan fontos lehet.

Az ápolt férfi házastársa köszönetét fejezte ki a pápai katonának, amiért megmentette 49 éves férje életét. Ugyanakkor elismerés és hálás köszönet illeti azt a négy civilt is, akik a kezdetektől lelkiismeretesen segítették az életmentést.

Forrás: honvedelem.hu





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: