Új lift a Teveli úti otthonban

1227
Fotó: Pintér Ádám

Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye valamennyi idősellátást szolgáló épülete akadálymentes. A Teveli úti otthonházat 1993 decemberében adták át, második emelt szintű otthonként. Az épületben akkor üzemelő liftet Pápa város holland testvérvárosa, Kampen hárommillió forintos anyagi támogatásával alakították ki – tudtuk meg Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezetőtől.
Az elmúlt időszakban kisebb-nagyobb műszaki problémák adódtak a felvonóval, aminek karbantartása egyre nagyobb anyagi terhet jelentett. Az önkormányzat az elmúlt évben irányozta elő a lift cseréjének 11 millió forintos költségét, azonban a járványhelyzet miatt a beruházás nem valósulhatott meg.
A lift cseréje nemrégiben megtörtént, a munkálatok közel két hete befejeződtek. A költségvetésben az áramszolgáltatás 250 ezer forintos díja nem szerepelt, ezt az intézmény saját forrásból biztosítja. Az új felvonót a korábbi lift helyére szerelték, így az továbbra sem alkalmas fekvőbetegek szállítására – hangsúlyozta az intézményvezető.
A lift cseréjének idején az emeleti lakók napirendje megváltozott, felvonó hiányában a szobájukban oldották meg az étkeztetésüket. A lakók ezt elfogadták, toleránsak, türelmesek voltak és zökkenőmentesen teltek a szereléssel érintett hetek – mondta el Hauber Lívia részlegvezető. Ezt támasztotta alá Licsauer Józsefné, Teri néni is, aki arról is beszámolt, hogy az otthonban nagy családként élnek együtt, a nővérek nagy szeretettel gondoskodnak róluk. Ő a lépcsőn könnyen közlekedett a szintek között, de voltak páran, akik lift nélkül sajnos nem tudtak lejutni a földszintre. Nagy élmény volt a lakóknak, hogy új liftet kaptak és örömmel vették birtokba azt.
Dr. Áldozó Tamás polgármester rámutatott, a szociális ellátások körében a bentlakásos idősellátás önként vállalt önkormányzati feladat. Az önkormányzat vállalása az, hogy szép, minőségi környezetet biztosít az intézményekben élő idősek számára. – Ezek az intézmények – így a Teveli úti otthon is – európai uniós projektek célterületei is voltak, de ezeken a nagyobb beavatkozásokon kívül folyamatosan felmerülnek kisebb karbantartási igények. Ilyen volt a lift felújítása is, melyhez az önkormányzat biztosította a forrást. A képviselő-testület a 2021-es költségvetést még nem fogadta el, a tervezete azonban elkészült és a szociális intézmény tekintetében 28 millió forintos fejlesztési előirányzatot tartalmaz, így az idei évben felmerülő beruházások anyagi fedezete biztosított.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!