Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ma életbe lépett szigorítások – kötelező maszkviselés, üzletbezárások, online oktatás

Pintér-Papp Eszter | 2021.03.08.

A mai nappal léptek életbe a Kormány koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggésben hozott újabb szigorító intézkedései. Ezeknek részleteiről dr. Nagy Krisztina jegyzőt kérdeztük.

– A március 8-22. közötti időszakra szigorúbb védelmi intézkedéseket hozott a Kormány, de ez nem jelenti azt, hogy a november 11-e óta hatályban lévő intézkedések megszűntek volna, csak bizonyos tekintetben szigorodtak – hangsúlyozta a jegyző.

Az ideiglenes védelmi intézkedések közt szerepel, hogy közterületen, illetve nyilvános helyen mindenki köteles más emberrel – a vele egy háztartásban élők kivételével – a megfelelő, lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot megtartani. A települések belterületén az utcákon és a közterületeken mindenki – a hat év alattiak és az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, valamint az autizmus spekrumzavarral élők kivételével – köteles szájat és orrot eltakaró orvosi, munkavédelmi vagy textil maszkot viselni.

A kijárási tilalom időszakán kívül, reggel 5 és 20 óra között engedélyezett a szabadidős egyéni sporttevékenység a közterületeken. A kormányrendeletben azt kérik, elsősorban zöldterületeket vegyenek ehhez igénybe a sportolók, akikre sportolás közben nem vonatkoznak a közterületi maszkviselés szabályai.

Dr. Nagy Krisztina hangsúlyozta, az üzletek fő szabályként zárva tartanak, ez alól kizárólag a kormányrendeletben meghatározott üzletek jelentenek kivételt. Ezek közt vannak többek közt a napi fogyasztási cikkeket értékesítő élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak, gyógyászati segédeszköz üzletek, az optikai, látszerészeti eszközt forgalmazó üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, a drogériák, a nemzeti dohányboltok, a gépeket, alkatrészeket, járművet, építőanyagot és eszközöket árusító üzletek, az állateledelt, takarmányt forgalmazók, a mezőgazdasági üzletek és az újságosok. A piacok és helyi termelői piacok is nyitva lehetnek, azzal a feltétellel, hogy a piac területén működő, a rendelet értelmében bezárásra kötelezett üzletek nem nyithatnak ki.

A vendéglátó üzletekre vonatkozó szabályok nem változtak.

A személyes megjelenést igénylő szolgáltatásra szolgáló helyiség vagy helyszín is köteles zárva tartani. Ez alól kivételt a közlekedési és szállító szolgáltatások, a szociális szolgáltatások, a postai, csomagküldő és házhozszállítási szolgáltatások, a totózó és lottózó szolgáltatás, a járműszerviz, az ügyvédi szolgáltatás, valamint a mosási és tisztítási szolgáltatás jelentenek.

Az általános és középiskolákban digitális tanrend van érvényben, az óvodákban rendkívüli szünetet rendeltek el április 7-éig. A bölcsődék továbbra is nyitva tartanak.

– Szombaton jelent meg az a kormányrendelet, ami szerint a gyermekfelügyeletet meg kell szervezni azon szülők számára, akik nem tudják megoldani gyermekük elhelyezését. A Pápai Városi Óvodákban tudomásom szerint a mai napon 36 kisgyermek felügyeletét biztosítják – hangsúlyozta a jegyző.

Dr. Nagy Krisztinától megtudtuk, a közigazgatásra, így a polgármesteri hivatal működésére is szigorúbb szabályok érvényesek, így akinek lehet, otthon kell dolgoznia saját eszközein. Ez alól azok a munkatársak jelentenek kivételt, akiknél az otthoni munkavégzés nem megoldható, vagy akik a járvány elleni védekezésben vesznek részt. Így a mai napon a 74 hivatali dolgozó fele távmunka keretében dolgozik vagy szabadságon van. A munka szervezésekor igyekeztek figyelni arra, hogy egy irodában egy ügyintéző tartózkodjon.

A jegyző azt kéri az ügyfelektől, hogy csak a személyesen intézendő ügyekben – anyakönyvi ügyek, házasságkötés, apai elismerő nyilatkozat – keressék fel a polgármesteri hivatalt, minden egyéb ügyben telefonon, e-mail-ben, ügyfélkapun keresztül, vagy postai úton is van lehetőség az ügyintézésre. A kérelem nyomtatványokat a város honlapjáról (papa.hu) letölthetik, de kérésre postázzák is azokat.    





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: