Felújítási munkálatok az evangélikus templomban

400

A Bajor Evangélikus Egyház 70 ezer eurós és Pápa Város Önkormányzata 3 millió forintos hozzájárulása, valamint a hívek adományai teszik lehetővé, hogy megoldódjon a pápai evangélikus templom egy régi problémája, a falak vizesedése. A jelenlegi beruházás a 2016-os tetőfelújítást követően fontos lépés az épület megújításában.

– Régóta vártunk erre a pillanatra, hogy elkezdhessük templomunk felújítását. Az elmúlt hét évben rengeteg projektötlet született a Lutheránus szigeten található épületek megújítására. A pápai evangélikus templom tetőszerkezete 2016-ban már megújult, s mi szeretnénk folytatni – akár szakaszolva is – a templom felújítását – mondta a Médiacentrum kérdésére Polgárdi Sándor evangélikus esperes. Mint megtudtuk, a bajor egyház, valamint a pápai önkormányzat támogatása mellett a hívek adományaiból eddig kétmillió forint gyűlt össze, így megközelítőleg 29 millió forint áll rendelkezésre jelenleg a munkálatokra.

A templom körül az elmúlt hetekben már megtörtént a dréncsövezés, majd kívül és belül közel 480 négyzetméteren leverték az átnedvesedett vakolatot. Erre a munkára a belső térben a közel négy évtizedes műanyag lambéria eltávolítását követően volt lehetőség.

Németh Tamás, a beruházás műszaki ellenőre rámutatott, megfelelő szigetelés hiányában az épület körüli talaj nedvességét a falak felszívták. A falak vizesedésének kiküszöbölésére most többféle eljárást is alkalmaznak. Egyrészt dréncsövezéssel elvezetik az épület mellől a vizet, másrészt kívül és belül leverték az átnedvesedett vakolatot, ezt követően falszárító vakolatot kap a felület. Emellett a falat furatos injektálásos technikával szigetelik. A falakról restaurátori szakvélemény készül és az abban meghatározottak szerint folytatódhat majd a felújítás.  

Polgárdi Sándor elmondta, a falak szigetelésén túl megvalósulhat a szükséges falvarrás és a templomban lévő kilenc ajtó közül három felújítása, restaurálása is.    

A munkálatok a tervek szerint 2021. május végére befejeződnek.  

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!