Rendezvények a városi könyvtárban

254

Az október 5-étől 11-éig tartó Országos Könyvtári Napok eseményeit két fontos évforduló határozza meg, az egyik az Informatikai és Könyvtári Szövetség 30. születésnapja, a másik pedig az, hogy 15. alkalommal rendezik meg a könyvtári szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató eseménysorozatát – hangzott el a Jókai Mór Városi Könyvtárban ma délelőtt megtartott sajtótájékoztatón.

Dr. Hermann István, a könyvtár igazgatója hangsúlyozta, remek kezdeményezés az Országos Könyvtári Napok, hiszen ebben az időszakban nagyobb figyelem irányul a könyvtárakra. Az idei év a vírushelyzet miatt különleges lesz, hiszen valamennyi rendezvényen fokozottan figyelnek a megfelelő távolságtartásra és a maszk viselésére.

– A Jókai Mór Városi Könyvtár kezdetektől, vagyis 15 éve részt vesz az országos rendezvénysorozatban, mondta el Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros, akitől azt is megtudtuk, a program idei mottója „Könyvtárak az emberekért – Ünnepeljünk együtt!”. A szervezők célja, hogy azokat az embereket is becsalogassák a könyvtárba, akik eddig még nem jártak náluk, vagy nem voltak olvasóik.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az idei évben is színes programokkal készülnek a rendezvénysorozatra, azonban a vírushelyzetre tekintettel kevesebb programot kínálnak az érdeklődőknek. Hétfőtől egy héten át lesz látogatható Vasuta Gábor természetfotós Kazahsztáni élménypillanatok című fotókiállítása. Hétfőn 17 órától Kositzky Attila nyugállományú repülő-altábornagy tart előadást A pápai repülőtér 1936-2020 címmel. Kedden 10 órától a Tündérkert daloló várja az apróságokat. Szerdán 16 órakor adják át a Minikönyv-tárat. Csütörtökön a Szó és Kép Színpad A hallgatás című előadására várják a színházkedvelőket. Pénteken 17 órakor kezdődik a Bakonyi Csillagászati Egyesület Vörös Hold – A titkos szovjet holdprogram, ami „soha” nem létezett… című előadása és távcsöves bemutatója. Szombaton 10 órától a gyertyamártás fortélyaival ismerkedhetnek meg mindazok, akik ellátogatnak a könyvtárba, amely ezen a héten vasárnap is nyitva tart.  Egész héten ingyenes beirtakozással és a késedelmes kölcsönzők számára ingyenességet biztosító megbocsátás hetével kedveskednek az olvasóknak.

Dr. Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, a járvány miatt ennyire csendes éve még soha nem volt a városnak, mint a 2020-as, hiszen a rendezvények jelentős része elmaradt, vagy azokat halasztani kellett. Így ez a csendes, magunkba forduló időszak remek alkalom arra, hogy a könyvtár felhívja a figyelmet rendezvényeire és népszerűsítse az olvasást. Fontosak ezek a programok, hiszen ráirányítják a figyelmet a könyvtárra és reméli, hogy sokan döntenek úgy, hogy beiratkoznak, vagy ellátogatnak egy-egy rendezvényre. 

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!