Vízből mentési gyakorlaton a tűzoltók

324
Fotó: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az éves kiképzési tervnek megfelelően a vízből mentés technikáját és az eszközös életmentés alapjait sajátították el a pápai hivatásos tűzoltók a Nagyteveli víztározón a közelmúltban. Vízből mentésnek kell tekinteni minden olyan esetet, amikor a mentendő személy vízben van és önerejéből nem képes biztonságba jutni. Az állomány, az életmentés szabályait betartva mindig nagy hangsúlyt fektetett a biztonságra, ennek érdekében többféle technikát is alkalmaztak a bajbajutott személy mentésére.

Szolgainé Soós Gabriella tűzoltó alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője elmondta, a gyakorlat célja az volt, hogy megismertesse az állománnyal a Nagyteveli víztározó megközelítési lehetőségeit, a veszélyforrásokat, a mentés lehetőségeit, a beavatkozás lehetséges helyeit, a beavatkozás módját, valamint a vízből mentési káreset felszámolásának lehetőségeit.

– Fontos, hogy a beavatkozó tűzoltói állomány ismerje meg a mesterséges tavak főbb jellemzőit, a beavatkozás módját speciálisan a gyakorlat helyszínére, illetve a környezetre vonatkozóan. A tűzoltók gyakorlatainak általános célja a határozott, magabiztos beavatkozásra való felkészítés, a szervező és irányító parancsnoki állomány gyakorlatszerzése, a társszervekkel való együttműködés gyakorlása – tudtuk meg Szolgainé Soós Gabriellától.

A gyakorlat során a feltételezés az volt, hogy a Nagyteveli víztározón két fő horgászott, a  csónak felborult, s a benne levő horgászok vízbe estek. A személyek segítség nélkül nem tudnak kijönni. A pápai hivatásos tűzoltók a veszprémi katasztrófavédelmi műveleti szolgálattal együttműködve oldották meg a feladatot, a vízbe esett személyeket mocsárjáró gépjárművel közelítették meg, majd mobilstég és mentőkötél segítségével a partra segítették.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!