Mit kell tudni az oltásokról? – Sinopharm vakcina

1405
Fotó: Pintér Ádám

Hazánkban pillanatnyilag négyfajta oltóanyag áll rendelkezésre a koronavírus elleni védekezéshez. Az oltóanyagok neveit már szinte mindenki ismeri, azt is tudjuk, hogy melyik vakcina honnan származik, az oltásokkal kapcsolatban azonban nagyon sok tévhit kering. Ujváry Hajnalkát, Pápa Város Önkormányzatának Egészségügyi Alapellátási Intézetének intézményvezetőjét arra kértük, segítsen olvasóinknak eligazodni a vakcinákról szóló információk útvesztőjében, így mától naponta bemutatunk egy-egy vakcinát.

Nézzük először a Sinopharm vakcinával kapcsolatos tudnivalókat!

A Sinopharm – közkeletű nevén kínai – vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID-19 ellen.

A Sinopharm vakcina 18 évesnél idősebb személyeknél alkalmazható. Azon személyek is megkaphatják, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen és már meggyógyultak. Az oltás beadása előtt nem szükséges antigén gyorstesztet végezni.

Az oltóanyag megbetegedést nem okoz, a szövődményekkel járó, illetve súlyos lefolyású, halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet.

A Sinopharm vakcinából a védettség kialakulásához 2 adag – 21-28 nap időközzel – beadása szükséges, hazánkban 28 nap különbséget tartanak a 2 oltás beadása között. A vakcina által nyújtott védelem ideje még nem ismert, azt a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során határozzák meg.

Fontos, hogy a vakcina nem cserélhető fel más oltóanyagokkal, az oltási sorozat befejezéséhez Sinopharm vakcinára van szükség. A vakcina más oltóanyaggal együtt nem beadható.   

Ujváry Hajnalka hangsúlyozta, bizonyos, elsősorban nem kezelt krónikus betegségek esetén a Sinopharm vakcina beadása ellenjavallt. Megfelelően kezelt, egyensúlyban tartott krónikus betegség esetén az oltás beadható, ezt minden esetben az oltó orvos dönti el.   Várandósság és szoptatás esetén szintén ellenjavalt az oltás.

Akut lázas betegség, a vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció esetén nem adható be az oltás. A Sinopharm vakcina ellenjavallt még az első adag után anafilaxiás reakcióval reagáló személyeknek.

Az alapellátás intézményvezetője felhívta a figyelmet, hogy mint minden oltás esetében, úgy a Sinopharm vakcina beadását követően is jelentkezhet oltási reakció. Ilyen reakció lehet érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz, étvágytalanság, hányás, szédülés, esetleg bőrmelegség a beadás helyén. A reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

A védőoltásokkal kapcsolatban további információkat olvashatnak a www.nnk.gov.hu, a www.vakcinainfo.gov.hu, és a www.koronavirus.gov.hu honlapokon.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!