Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Egy kis KRESZ-oktatás a telezöldes lámpákról

Huszár Hajnal | 2020.10.02.

Október 1-jén léptek működésbe a jelzőlámpák a Somlai-Bocsor-Erkel utca kereszteződésében. Mivel a csomópont mérete nem tette lehetővé a kanyarodósávok kialakítását, így a köznyelvben telezöldes lámpának nevezett rendszer telepítése volt a megoldás a forgalom szabályozására és a kereszteződésen való áthajtás gyorsítására. Az első tapasztalatok szerint azonban sokan nem ismerik, vagy bizonytalanok a háromlencsés forgalomirányító fényjelző készülék jelzései alapján történő közlekedéssel kapcsolatban. Baleset szerencsére nem történt, de a Városgondnokság – egyeztetve a Pápai Rendőrkapitánysággal és a közút kezelőjével – tájékoztató táblákat helyezett ki a csomópontban, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kereszteződésen való áthaladás szabályaira.

A közlekedés rendjéről dr. Varga Balázst, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjét kérdeztük. Az alezredes elmondta, a háromlencsés forgalomirányító fényjelző készülék négyféle jelzéssel szabályozza a közlekedést: a piros egyértelműen az áthajtás tiltását jelenti, amikor a piros és sárga lámpa együtt világít, a járművezetőnek lehetősége van felkészülni a kereszteződésen való áthaladásra, melyre aztán a zöld lámpa ad engedélyt. Ezt követően a sárga lámpa gyullad ki, ami a forgalmi rend változását jelzi és a megkezdett áthaladás mielőbbi befejezésére utasít, majd végül újra folyamatos piros következik. Ez idáig valószínűleg mindenki számára egyértelmű, problémát a zöld lámpa okozhat a telezöldes kereszteződésben.

– Telezöld jelzés esetén egészen biztosak lehetünk abban, hogy a velünk szembejövőnek is telezöld jelzése van, a keresztirányú forgalom pedig biztosan piros jelzést kapott. Ez azt jelenti, hogy oldalirányból nem kell számítani forgalomra, de szemből igen – magyarázta az alezredes, hangsúlyozva, ilyenkor a kanyarodásra vonatkozó elsőbbségi alapszabályok érvényesek a kereszteződésben. Ha mindkét jármű egyenesen halad el egymással szemben, akkor nincs elsőbbségadási kötelem, hiszen egymás útvonalának érintése nélkül, egymás mellett haladnak el. Ugyanez a helyzet akkor is, ha mindkét jármű jobbra kanyarodik, hiszen ekkor sem érinti egymást a járművek útvonala, és akkor sem keresztezik egymás útját, ha mindkét jármű balra kanyarodik – emlékeztetett a KRESZ-szabályokra.

Nehézséget és nagyobb odafigyelést az ilyen csomópontokban esetleg az a közlekedési szituáció okozhat, amikor a telezöld jelzéskor egy egyik jármű egyenesen halad át a kereszteződésen, a másik pedig balra nagy ívben kíván kanyarodni.

– Ebben a helyzetben van elsőbbségadási kötelem, ilyenkor a kanyarodási szabályok lépnek életbe, vagyis mindig annak a járműnek van elsőbbsége, amelyik egyenesen halad tovább – hívta fel a figyelmet a közlekedési szabályra. Dr. Varga Balázs még egy fontos dologra emlékeztetett: telezöld jelzésnél gyalogosokra is számítani kell.

– Telezöldnél a velünk párhuzamosan közlekedő gyalogosnak is zöld jelzése van a gyalogos-átkelőhelyen, a KRESZ-szabályai szerint pedig azon az úton, amelyikre ráhajtunk, a gyalogosnak mindig elsőbbsége van!

Dr. Varga Balázs kiemelte, minden kereszteződést fokozott óvatossággal kell megközelíteni, ez sem kivétel ez alól. A közlekedésrendészeti osztályvezető szerint a háromlencsés forgalomirányító fényjelző készülék gyorsítja a csomóponton való áthaladást minden irányból. 


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: