Mit kell tudni az oltásokról? – A Pfizer-BioNTech vakcina

1054
Fotó: archív

Hazánkban pillanatnyilag négyfajta oltóanyag áll rendelkezésre a koronavírus elleni védekezéshez. Az oltóanyagok neveit már szinte mindenki ismeri, azt is tudjuk, hogy melyik vakcina honnan származik, az oltásokkal kapcsolatban azonban nagyon sok tévhit kering. Ujváry Hajnalkát, Pápa Város Önkormányzatának Egészségügyi Alapellátási Intézetének intézményvezetőjét arra kértük, segítsen olvasóinknak eligazodni a vakcinákról szóló információk útvesztőjében, így sorozatot indítottunk, melyben naponta bemutatunk egy-egy vakcinát.

Nézzük a Pfizer-BioNTech vakcinával kapcsolatos tudnivalókat!

Ez a vakcina a vírus molekuláris szerkezetén alapuló technológia segítségével készült. Az oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS molekulát tartalmaz. A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID-19 ellen.

Ujváry Hajnalka rámutatott, a Pfizer-BioNTech oltóanyag 16 évesnél idősebb személyeknél alkalmazható. Mivel a vakcina nem a vírust tartalmazza az immunitás kiváltásához, biztosan nem okozhat koronavírusos megbetegedést. Azon személyek is olthatók az oltóanyaggal, akiknek kórtörténetében három hónapon túli igazolt SARS-CoV-2 fertőzés szerepel. A Pfizer-BioNTech vakcina krónikus betegségben szenvedőknek is adható abban az esetben, ha nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció. Várandósság alatt az oltás nem ajánlott, a javaslatok szerint a gyermekvállalással a második oltás után minimum két hónapot várni kell. Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e az anyatejbe, így azok, akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást, a szoptatás ideje alatt is beolthatók. Az oltás ellenjavallt akut lázas betegség esetén, a vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció esetén, illetve azoknál a betegeknél, akiknek anamnézisében súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel – például penicillin – vagy más védőoltással kapcsolatban anafilaxiás reakció szerepel.

Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorstesztet végezni. 

Ebből az oltóanyagból is két adag beadására van szükség a védettség kialakításához. Az oltási protokoll március 1-jén megváltozott, jelenleg 35 nap különbséggel adják be az első és második adagot. A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, azt a jelenleg is zajló klinikai vizsgálatok alapján határozzák meg.

Az intézményvezető azt is elmondta, a Pfizer-BioNTech vakcina sem cserélhető fel más oltóanyagokkal, akinek az első adagot már beadták, második alkalommal is ezt az oltóanyagot kell, hogy kapja.

Mint megtudtuk, ahogy bármely oltásnál, úgy a Pfizer-BioNTech vakcina beadását követően is jelentkezhetnek oltási reakciók. Ezek lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás, láz, émelygés, esetleg bőrpír a beadás helyén. Nagyon ritkán előfordulhatnak megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság vagy viszketés a beadás helyén. A felsorolt reakciók enyhítésére láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek azonban csak átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek.

A védőoltásokkal kapcsolatban további információkat olvashatnak a www.nnk.gov.hu, a www.vakcinainfo.gov.hu, és a www.koronavirus.gov.hu honlapokon.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!