Mit kell tudni az oltásokról? – Az AstraZeneca vakcina

2155
Fotó: Pintér Ádám

Hazánkban pillanatnyilag négyfajta oltóanyag áll rendelkezésre a koronavírus elleni védekezéshez. Az oltóanyagok neveit már szinte mindenki ismeri, azt is tudjuk, hogy melyik vakcina honnan származik, az oltásokkal kapcsolatban azonban nagyon sok tévhit kering. Ujváry Hajnalkát, Pápa Város Önkormányzatának Egészségügyi Alapellátási Intézetének intézményvezetőjét arra kértük, segítsen olvasóinknak eligazodni a vakcinákról szóló információk útvesztőjében, így sorozatot indítottunk, melyben naponta bemutatunk egy-egy vakcinát.

Nézzük az AstraZeneca vakcinával kapcsolatos tudnivalókat!

Az AstraZeneca egy úgynevezett vektorvakcina. A technológia lényege, hogy egy sokszorozódásra nem képes vírusba ültetve juttatják a szervezetbe a SARS-CoV-2 tüskefehérjét kódoló gént.

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID-19 ellen. Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat, a szövődményekkel járó, illetve a súlyos lefolyású, halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet. Az AstraZeneca oltóanyagból két adag beadása szükséges, az első adag után 4-12 hetet kell várni. Magyarországon az oltási protokoll március 1-jén megváltozott, ellenkező döntésig 12 hét különbséggel kell alkalmazni a két adagot – tudtuk meg Ujváry Hajnalkától. Fontos, hogy ez az oltóanyag sem cserélhető fel más vakcinával, akik megkapták az első adagot, az oltási sorozat befejezéséhez feltétlenül egy második adag AstraZeneca-t kell kapniuk.

Azon személyek is beolthatók ezzel az oltóanyaggal, akik átestek a koronavírus okozta betegségen és már meggyógyultak. Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorstesztet végezni.

Az AstraZeneca oltóanyagot krónikus betegek is megkaphatják abban az esetben, ha nem áll fenn oltásra vonatkozó ellenjavallat. Várandósság esetében az oltás ellenjavallt, a gyermekvállalással tanácsos a második oltást követően minimum két hónapig várni. Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e az anyatejbe, akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik, szoptatás ideje alatt is megkaphatják az oltást.

Nem oltható az akut lázas beteg, aki a vakcina bármely összetevőjével szemben súlyos allergiás reakciót mutatott, illetve ellenjavallt az oltás azoknál, akik az első adagra anafilaxiás reakciót mutattak.

A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, annak meghatározását a jelenleg is zajló klinikai vizsgálatoktól várják.

Az intézményvezető rámutatott, hogy ahogy bármely oltásnál, úgy az AstraZeneca vakcina esetében is jelentkezhetnek oltási reakciók. Ezek lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz, émelygés, esetleg bőrpirosodás a beadás helyén. Nagyon ritkán előfordulhatnak megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, vagy viszketés a beadás helyén. A felsorolt reakciók enyhítésére láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek azonban csak átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek.

A védőoltásokkal kapcsolatban további információkat olvashatnak a www.nnk.gov.hu, a www.vakcinainfo.gov.hu, és a www.koronavirus.gov.hu honlapokon.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!